Skip to main content
Otteluraportti

TUTO Volleyn ryöstöretki tuotti tärkeät kaksi pistettä – runkosarjan loppumetreillä ”päivän kunto” ratkaisee

Hurmos – TUTO Volley 2-3

Parhaat pistemiehet

TUTO Volley: Kouki 26/+22 Vuori 17/+7 Rumpunen 17/+7

Hurmos: Cielavs 25/+16 Heiskanen 21/+8 Häyrinen 13/+3

Parhaat pelaajat

TUTO Volley: Eemeli Kouki

Hurmos: Jere Heiskanen

Prolibero: Antti Karttunen

Mestaruusliigan runkosarjassa kymmenentenä olevan TUTO Volleyn tuima taistelu suorasta säilymisestä jatkui sunnuntaina Joensuussa, kun turkulaisnippu kohtasi seitsemäntenä majailevan Karelian Hurmoksen. TUTO Volley lähti pitkälle vierasreissulle aikaisin sunnuntaiaamulla ja kokoonpano koki muutoksia aiempiin peleihin poissaolojen myötä. Päävalmentaja Ruslan Zhbankov oli myös poissa rivistä ja häntä tuurasi Juha Lönnqvist. Haasteelliset lähtökohdat eivät turkulaisia hidastaneet, vaan TUTO Volley taisteli hyvällä peli-ilmeellä läpi kamppailun. Ottelu oli kaiken kaikkiaan tasaista vääntöä. Ensimmäinen erä kääntyi lopulta jatkopalloilla kotijoukkueelle, vaikka TUTO Volley hallitsi erän alkua mielin määrin. Turkulaisvieraat pystyivät kääntämään kaksi seuraavaa erää lopulta hyväkseen. Neljännessä erässä toistui ensimmäisestä tuttu kaava, vieraat määrittivät alussa tahdin, mutta Hurmos kiri lopussa rinnalle ja meni ohi. Viidennessä erässä TUTO Volley otti isännän roolin ja paineli lyhyessä erässä selvään voittoon ja kuittasi voitosta kaksi elintärkeää pistettä lukemin 2-3 (26-24, 23-25, 18-25, 25-21, 10-15). Samaan aikaan tilanne karsintaviivalla kiristyi entisestään Ettan voitettua Tiikerit. Tämä takaa ensi lauantain TUTO Volley – Team Lakkapää -otteluun Kupittaalla todennäköisesti järjettömän isot panokset.

TUTO Volleyn parhaana palkittu Eemeli Kouki huokui ylpeyttä ja helpotusta ottelun tauottua.

  • Olen ylpeä joukkueesta, matkustimme jo pitkän päivän ennen peliä ja äijiä on vaihtunut bussissa viime reissusta. Saatiin hyvin kroppa ja mieli hereille tähän peliin. Hyvä peli ja taistelu saatiin aikaiseksi, vaikka helppoa ei ole ollut. Tämän päivän teemana oli saada peliin mukaan ilo, tsemppaaminen ja usko omaan tekemiseen, uskon, että se kantoi meidät vaikeiden hetkien yli. Tämän hetken maailmantilanne koettelee varmasti kaikkia, mutta toivon, että pelit saadaan ratkaistua pelaamalla, totesi Kouki.

Ensimmäiseen erään TUTO Volley tempaisi lentävän lähdön karkaamalla nopeasti 1-7-johtoon. Yksi karkumatkan takuumiehistä oli vahvasti syöttänyt Valtteri Aaltonen. Turkulaiset tulittivat myös väkevästi laidoilta Ossi Rumpusen ja Eemeli Koukin johdolla. Hurmos kuitenkin toipui vieraiden vahvasta alusta ja vastasi omilla laitahyökkäyksillään, joita kenttään toimittivat Eetu Häyrinen ja Jere Heiskanen. Joensuulaiset kipusivat rinnalle ja menivät ensimmäisen kerran johtoon tilanteessa 16-15. Ratkaisuhetkillä TUTO Volley alkoi sortua virheisiin hyökkäyksissään. Joukkue ei kuitenkaan taipunut helposti, vaan selvitti pakkoraossa peräti neljä Hurmoksen eräpalloa. Komea nousu ei tuonut kuitenkaan palkintoa, vaan kotijoukkue niittasi erän pakettiin jatkopalloissa.

Toisessa erässä joukkueet kävivät armotonta kamppailua kentän herruudesta ja pisteitä taottiin vuorotahtiin. TUTO Volleylta onnistujiin kuuluivat laidalta surutta pelivälinettä moukaroinut Kouki ja keskeltä tehokkaasti iskenyt Aaltonen. Kotijoukkueelta pisteitä nakutti yleispelaaja Markuss Cielavs. Erän loppusuoralla turkulaisten yleispelaajaduo Kouki-Rumpunen siivitti kylmäpäisillä ratkaisuillaan TUTO Volleyn erävoittoon.

Pitkä erätauko ei pelin kulkua muuttanut, vaan kolmannenkin periodin alkupuoliskoa edettiin tasaisissa merkeissä. TUTO Volley pystyi repäisemään pienen etumatkan joensuulaisiin Koukin vahvalla syöttövuorolla. Turkulaisten otteista paistoi peli-ilo ja taistelutahto, samaan aikaan Hurmos alkoi tehdä omassa pelissään virheitä, TUTO Volley puolestaan nikkaroi pisteitä taululle ja marssi erävoittoon.

Neljännen erän alussa turkulaiset riuhtaisivat hajuraon Hurmokseen ja ottivat komennon kenttätapahtumista. TUTO Volley ratkaisut tulivat edelleen pääosin laidoilta, muun muassa hakkuri Tino Vuori oli elementissään. Vierasjoukkue malttoi hakea ratkaisua rauhassa myös pitkissä palloralleissa. Hurmos ei kuitenkaan luovuttanut helpolla, vaan vääntäytyi väkisin rinnalle johtohahmoinaan Cielavs ja Heiskanen. Periodin päätöspalloissa isoon rooliin astui Heiskanen, joka tykitti pallon kerta toisensa jälkeen laidalta kenttään ja ratkaisu venyi lopulta viidenteen erään.

Päätöserässä TUTO Volley hyppäsi välittömästi kuskin paikalle, eikä luopunut siitä. Hyvässä vireessä olleet Kouki ja Rumpunen osoittivat kokemuksen merkityksen tiukoissa paikoissa, kun kaksikko rankaisi tylysti Hurmosta. Kotijoukkue teki lyhyessä erässä myös paljon syöttövirheitä, jotka myös avittivat TUTO Volleyn erä- ja otteluvoittoon.

TUTO Volleyn päävalmentajana toiminut Juha Lönnqvist oli tyytyväinen vierasvoiton jälkeen.

  • Sovimme joukkueen kanssa, että peliä pelataan yksi hetki kerrallaan ja se onnistui mielestäni erittäin hyvin. Olimme tänään kärsivällisiä. Mielestäni hyvä osoitus siitä on, että vaikka Hurmos nousi neljännessä erässä takaa voittoon, niin saimme rivit koottua viidenteen erään. Pelaajat pelasivat tänään jokaisen tilanteen loppuun asti, joka antoi buustia peliin. Nyt on hyvä fiilis, kun etenkin vieraspelit ovat olleet aiemmin erittäin työläitä. Kiitokset tästä koko ryhmälle, Lönnqvist summasi.

 

RUNKOSARJAN LOPPUMETREILLÄ ”PÄIVÄN KUNTO” RATKAISEE

 

Sunnuntain ottelun lopputulos jäi ajatuksissa kuitenkin nopeasti sivuseikaksi ja TUTO Volley haluaakin ilmaista huolensa Mestaruusliigan urheilullisesta loppuratkaistua runkosarjan osalta. Kuten on jo nähty, niin runkosarjan loppumetreillä ”päivän kunto” tulee olemaan ennennäkemättömän suuressa merkityksessä, sillä pelit on päätetty pelata, jos vain jostain löydetään vähintään seitsemän pelaajaa kokoonpanoon.

– Vielä tovi sitten eilisen ottelun pelaaminen ei olisi tullut kyseeseen, sillä joukkueessa on ollut useampi sairastapaus. Bussissa oli tällä reissulla paljon tilaa, sillä aiemmilta reissuilta tuttuja miehiä puuttui peräti kahdeksan. Vaihtoehtoja ottelun siirtämiselle ei kuitenkaan annettu, eikä myöskään jo käyttöön otettua pistekeskiarvoa haluttu tällä kertaa soveltaa. Toivottavasti reissusta selvitään ilman muita sairastumisia ja tulevan lauantain peli päästään pelaamaan mahdollisimman normaaleista lähtökohdista, kertoo TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Eko.

Vielä suurempi urheilujuhla nähtiin Kokkolassa, jossa Tiikerit pelasivat ilman liberoa ja kolmella keskitorjujalla, kokoonpanossa yhteensä seitsemän pelaajaa. Ottelu oli hyvinkin merkityksellinen ajatellen putoamiskarsintoja, sillä Etta kuittasi ottelusta itselleen kovin helposti kolme sarjapistettä. Toki urheilussa kaikki on aina mahdollista, mutta jokainen ymmärtää millaisista lähtökohdista otteluun lähdettiin, vielä kun Tiikereillä ei ottelussa merkittävää panosta ollut. Samat joukkueet kohtaavat uudelleen jo tulevana keskiviikkona.

Vastaava tilanne nähtiin aiemmin tällä viikolla myös Rovaniemellä, jossa Team Lakkapää velvoitettiin pelaamaan seitsemän pelaajan kokoonpanolla.

Asioissa on aina usein monta näkökulmaa, joten TUTO Volley kysyi Mestaruusliigalta miksi ottelu (Hurmos – TUTO Volley) määrättiin pelattavaksi, vaikka TUTO Volleyn joukkueessa oli alle 10 pelikuntoista pelaajaa ja sarjamääräysten mukaan ottelusiirto on siinä tapauksessa mahdollista? Jos ottelulle ei olisi löytynyt uutta päivää, niin onhan Mestaruusliigassa jo pistekeskiarvo käytössä – miksi sitä ei voida käyttää tässä tilanteessa? TUTO Volleyn joukkueelle ei annettu mahdollisuutta jäädä omaehtoiseen karanteenin – onko korona nyt kokonaan unohdettu Mestaruusliigassa?

 

Mestaruusliigan johtaja, Riia Martinoja summaa kuluvaa liigakautta poikkeukselliseksi.

– Kausi on ollut erittäin haastava liigaseuroille ja Mestaruusliigalle koronaepidemian ollessa akuutti ja pitkäkestoinen, lisäksi suuri osa kaudesta pelattiin ilman yleisöä. Juuri nyt elämme edelleen koronasairastumisten ja alkuvuoden valtavan ottelusiirtosuman jälkiseurauksissa ja liigaseurojen talouteen vaikuttaneissa jälkimainingeissa.

– Pelaamisen edellytyksiä on jouduttu miettimään sarjamääräyksiin tehdyillä tarkennuksilla, jotka koskevat vain tätä poikkeuksellista kautta. Täytyy muistaa, että liigan sarjamääräykset, vaikka niissä monia eri tilanteita on pyritty huomioimaan, eivät kuitenkaan ole koskaan luotu vastaamaan tilanteita, joihin kulunut ja edelleen käynnissä oleva tilanne on Mestaruusliigan sarjakauden ajanut.

– Tilannetta on vaikeuttanut viikoittain muuttuneet käytänteet kevään viranomaislinjauksissa ja koronaepidemian jälkivaikutukset runkosarjan ottelusiirtoihin. Sarjamääräysten tarkennukset ja päätös pistekeskiarvon käytön mahdollisuudesta ovat näitä poikkeuskauden linjauksia, joita tarvitaan sarjakauden läpiviemiseksi. Lisäksi Mestaruusliiga on ottanut loppukaudeksi käyttöön pääsarjaryhmän 28.2. tekemän päätöksen, jonka mukaan pelit voidaan edellyttää pelattavaksi sarjamääräyksien edellyttämää määrää (10) pienemmällä pelaajamäärällä. Mestaruusliiga on määrittänyt loppukaudeksi peliin nimettävän kokoonpanon minimikooksi 6+1 tai 7+0.

– Loppukauden ottelusiirroissakin ensimmäinen lähtökohta on, että ottelulle tulee löytää uusi pelipäivä ja vain sellaisissa tapauksissa, joissa pelin uudelleen sijoittaminen kalenteriin aiheuttaa ainakin toiselle joukkueelle kohtuuttoman peliruuhkan, voidaan vaihtoehtona käyttää pelin pelaamatta jättämistä ja edetä pistekeskiarvon pohjalta. Tässä kohdassa tilanne tulee aina arvioida myös vastustajajoukkueen näkökulmasta, vaikka sääntönäkökulmasta siirtoedellytykset arvioidaan yleensä vain siirtoa hakevan joukkueen osalta, Martinoja sanoo.

Martinojan mukaan kauden lopussa rajoitteita ottelusiirrolle tuo runkosarjan päättymisajankohta.

– Ottelusiirto ei myöskään saa aiheuttaa kohtuutonta tilannetta kummallekaan joukkueelle. Vasta viimeisenä vaihtoehtona, jos tilanne on mahdoton, otetaan käyttöön pistekeskiarvo. Esimerkiksi VaLePan otteluruuhkan purkamisessa otteluiden pelaamatta jättämisellä ja pistekeskiarvoon siirtymisessä pidettiin rajana tarkastelulle 3 viikon tarkastelujaksossa yli 3 ottelun määrää viikossa.

– Haastava tilanne on korostanut entisestään Mestaruusliigaseuroilta sopimuksellisestikin edellytetyn farmijoukkueen merkitystä tai pelaaja/tai liigalainan käyttöä.

Martinoja muistuttaa myös, ettei koronatilanne ole vielä ohi, vaikka rajoitukset ovatkin poistuneet.

– Koronatilanne ei tietenkään ole unohtunut Mestaruusliigassa, lähes päivittäin edelleen tulee seuroilta ilmoituksia koronatapauksista. Mestaruusliigan linjaukset ja päätökset ottelusiirtoihin oikeuttavista tilanteista ovat kuitenkin täysin nojautuneet voimassa oleviin viranomaislinjauksiin, infektioylilääkäreiden lausuntoihin ja karanteenimääräyksiin, jotka ovat nyt kaikki poistettu. Koronatapaukset käsitellään kuten muutkin sairastapaukset, luonnollisesti kokonaiskuva huomioiden ottelukohtaisesti. Korostan kuitenkin vahvasti, että vaikka yhteiskunta on avattu ja viranomaislinjaukset ja karanteenimääräykset on poistettu, on erityisen tärkeää, ellei jopa tärkeämpää kuin aiemmin, että liigajoukkueet noudattavat edelleen huolellisesti yleisiä terveysturvallisuusohjeita välttääkseen tartuntoja, toteaa Martinoja.

TUTO Volley haluaa edelleen vedota kauden mahdollisimman urheilullisen loppuratkaisun saamiseksi, muistaen kuitenkin pelaajien terveyden.

– Meille tuli myös uutena tietona, että nimenomaan jatkopelivaiheeseen määrättyjä sääntöjä otettiin käyttöön jo muutama kierros ennen runkosarjan päättymistä. Tuntuu, että koronaan liittyviä sääntöjä on tehty ja sovellettu erilaisten tarpeiden mukaan kovinkin tempoilevasti, eikä kukaan tiedä varmuudella millä linjauksilla milloinkin mennään.

– Kaikkemme tehdään, jotta ensi viikonloppuna rivissä olisi riittävä määrä pelaajia. Toivottavasti Kupittaalla ei nähdä Siliämaan ja Shon välistä hakkuritaistelua, vaan kausi saataisiin pelattua (tai jätettyä pelaamatta) kunnialla loppuun, toivoo TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Eko.

Putoamiskarsintojen kannalta merkityksellisiä pelejä vielä runkosarjan viimeisellä viikolla ovat:

  • Hurrikaani – Etta (ma 8.3.)
  • Etta – Tiikerit (ke 10.3.)
  • TUTO Volley – Team Lakkapää (la 12.3.)
  • VaLePa – Etta (la 12.3.)
  • Savo Volley – Team Lakkapää (su 13.3.)

Nähtäväksi jää, mitkä ottelut lopulta pelataan ja minkälaisilla kokoonpanoilla. Kalenteriin kannattaa kuitenkin merkitä tuleva lauantai ja klo 16.00 – silloin Kupittaalla on tarkoitus pelata TUTO Volleyn runkosarjan viimeinen ottelu Team Lakkapäätä vastaan.

Ketkä karsivat – ja miten?