Skip to main content
Uutiset

TUTO Volley saa Joel Laaksosta luotettavan passarin – joukkueen kiinnostus kasvoi Laakson värväyksen myötä

By 15.5.2024No Comments

Passari on parhaimmillaan 30-vuotiaana.

Jos ei Mikko Eskoa lasketa, niin edellä kerrottu väittämä saattaa pitääkin paikkansa. Kysytään, mitä mieltä tästä on Karkkilan Poikien kasvatti vuonna 1993 syntynyt Joel Laakso, joka on uransa aikana ehtinyt edustaa jo useampaa kotimaista lentopalloseuraa.

– Passari on kuin hyvä viini, eli paranee vanhetessaan. Kolmekymppinenkään passari ei ole vielä parhaimmillaan. Mitä enemmän on kokemusta, sitä enemmän siitä on hyötyä passarin roolissa. Kroppa pitää kuitenkin pysyä kunnossa.

Turkulaisittain Laakson vastaus kuulostaa erinomaiselta, sillä Joel on TUTO Volleyn tämän kevään mielenkiintoinen kaappaus. Laakso siirtyy Kyyjärveltä päävalmentaja Jani Niskakankaan miehistöön Aurajoen rannoille.

Passarin rooli on aina omalle joukkueelle iso. Hän on se pelaaja, joka ottelun aikana saa eniten pallokosketuksia ja on antamassa tärkeää viimeistä syöttöä, millintarkkaa passia hakkurille. Passarin vaativaan rooliin ei synnytä, vaan se edellyttää vuosien kokemusta.

Laakson isoon läpilyöntiin Mestaruusliigatasolla vaadittiin siirtyminen VaLePan kakkospassarin roolista Keski-Suomeen Kyyjärvelle. Kyky-Betset -joukkueen taustalla on runsaan tuhannen asukkaan kunnan lentopalloseura Kyyjärven Kyky ja paikallinen betoniyritys.

Miten itse koet urasi kehittymisen kannalta viime kauden Kyyjärven ykköspassarina?

– Kaksi kautta Vammalassa Mikko Eskon parina oli opettavaista aikaa. Kun ei kuitenkaan ollut tiedossa isompaa roolia, piti päästä urallani eteenpäin. Kyyjärvellä meillä oli hyvä joukkue ja pääsin näyttämään osaamistani.

KyKy:ssä pelasi latvialainen huippulahjakas hakkuri Renars-Pauls Jansons, joka paukutteli ennätyspisteitä verkon yli ottelusta toiseen. Mutta, mikä oli lyödessä, kun joukkueen ykköspassari Laakso tarjoili tarkkoja syöttöjään. Yhteistyö toimi hyvin näiden kahden pelaajien välillä.

Miten kommunikaatio syntyi vieraskielisen huippuhakkurin ja suomalaisen passarin kesken?

– Kaikki meni tosi helposti. Jansons puhuu hyvää englantiakin. Vastaaviin fyysisiin ominaisuuksiin en ollut aikaisemmin törmännyt, joten hänelle piti passata korkeammalle kuin mihin olin tottunut.

Globaali lentopallo on maailmalla suosittu laji, mutta Suomessa kuitenkin melko pieni. Niinpä pelaajasiirroissa on mukana muitakin ratkaisuun vaikuttavia tekijöitä kuin raha. Perheellisen lähes kolmekymppisen pelaajan siirtoon toiselle puolelle Suomea vaakakuppiin laitetaan arkisia asioita, kuten puolison työpaikka, lasten koulu ja päivähoito, perheen tukiverkko, asunto jne. Turku pystynee tarjoamaan enemmän vaihtoehtoja kuin pieni keskisuomalainen 1 200 asukkaan Kyyjärven kunta.

– Meidän perhe ei voi mennä vain minun urheiluni perässä. Kotonamme on alle vuoden ikäinen lapsi. Lentopalloa ammatikseen pelatessa perheen arki on kiireinen. Meidän turvaverkko on etelässä, ja tämä vaikutti suuresti päätökseeni siirtyä Turkuun ja Tutoon. Ja kyllähän kaupunki pystyy muutenkin tarjoamaan enemmän vaihtoehtoja kuin maaseutu.

Laakso pelasi pääsarjatasolla ensin Korson Vedossa ja Vantaan Ducksissa sekä Rantaperkiön Iskussa. Hän on tuttu pelaaja myös Turun puolessa, sillä Laakso edusti kaudella 2019-2020 Raision Loimua. Ettan valmentaja Olli Kuoksa houkutteli Joelin seuraavaksi Ouluun ja sieltä Laakson matka jatkui Vammalaan. Laakson tilastoihin on ikuistettu kaksi Suomen mestaruutta.

TUTO Volley saa Laaksosta kokeneen pelaajan, jonka rooli korostuu myös pelikentän ulkopuolella. Joukkueen urheilutoimenjohtaja Oskari Eko on erittäin tyytyväinen Tuton yhteen kärkihankintaan – etenkin, kun kotimaisten laadukkaiden ja kokeneiden passarien tarjonta on pieni.

– Ensi kaudella saattaa olla, että vain puolella Mestaruusliigan joukkueilla on suomalainen ykköspassari. Moni kotimainen passari siirtynee ulkomaille. Turussa haluamme mahdollisuuksien mukaan pitää joukkue kotimaisena. Laaksosta saamme hyvän kotimaisen passarin ja samalla hän tuo myös joukkueen arkeen kentän ulkopuolistakin kokemusta.

Niskakangas on Ekon tavoin yhtä hymyä. Laakson siirtyminen Turkuun tuntuu maistuvan myös TUTO Volleyn päävalmentajalle.

– Viime kaudella KyKy voitti meidät kolmasti. Samalla tuli seurattua Laakson työskentelyä. Hän esitti koko viime kauden hyviä otteita. Laakso on tällä hetkellä yksi liigan parhaimmista passareista. Joel sai parin vuoden kakkospassariroolin jälkeen näyttää osaamistaan ja hän käytti myös mahdollisuutensa erittäin hyvin Kyyjärvellä.

– Tunnin puhuimme lentopallosta puhelimessa ja hyvin paljon tuli esiin molemmilta samoja ajatuksia. Laakso on kokenut pelaaja, joka on nähnyt monenlaisia joukkueita. Joelin mukana tulee muutakin kuin pelitaitoja. Saatan ajatella häntä jopa apuvalmentajana, sillä tulemme varmasti yhdessä miettimään paljon joukkueen asioita. Menestyvässä joukkueessa pitää olla tasapaino iän ja kokemuksen puolesta.

Roope Keskinen oli ensimmäinen julkaistu joukkueen tulevan kauden pelaaja. Uusia sopimuksia tehdään vauhdilla toukokuun aikana.

– Hienoa, kun Laakso teki oman päätöksensä melko nopeasti, koska tämän luokan pelaajan saaminen helpottaa myös muiden pelaajien rekrytointia. Kiinnostus kasvaa. Passari on kuitenkin joukkueen kulmakivi.

Toivotetaan Laakso perheineen tervetulleeksi Turkuun ja udellaan vielä TUTO Volleyn uudelta passarilta kuulumisia.

Mikä on urasi toistaiseksi hienoin hetki?

– Ensimmäinen Suomen mestaruus VaLePa:ssa keväällä 2022. Seiskapelin upea tunnelma, kolmisen tuhatta katsojaa, vastustajissa pelaajia, joita olin seurannut pikkupojasta alkaen. Myös europelit Modenaa vastaan olivat ikimuistoisia.

Mikä on pahin pettymys?

– Niitä on monia, sillä tappiot ja epäonnistumiset aina harmittavat.

Mitkä ovat vahvuutesi ja mitä pitää vielä kehittää?

– Pelin ymmärtäminen, nopeus ja räjähtävyys. Erityisesti torjuntapeliäni toivoisin kehittäväni.

Onko sinulla ollut lentopallossa esikuva?

– Heitä on useampiakin, mutta brasilialaisia passareita olen seurannut eniten. Paljon yritän muutenkin ottaa oppia muilta.

Kerro mitä me muut emme vielä tiedä sinusta.

– Kesällä pelaan paljon frisbeegolfia ja rantalentistä. Ei kaikki varmaan vielä tiedä, että olen perheellisen arkea viettävä pienen lapsen isä. Viime kaudella pelattiin välillä vähäisillä unilla. Perhe ja lapsi ovat kuitenkin maailman tärkein asia, eivät lentopallon pettymykset ja onnistumiset.

Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi lentopallossa?

– Ykköstavoitteeni on saada pelata edelleen terveenä pitkään. Haluan voittaa vielä Suomen mestaruuden joukkueen ykköspassarina. Ulkomaille lähtö ei ole poissuljettu, mutta sen merkitys on vähentynyt nykyisen elämäntilanteeni myötä.

 

Kuva ja teksti: Jälkipeli.net