Skip to main content
Uutiset

Janne Pyhäjärvi tuo TUTO Volleyn passariosastolle leveyttä

By 15.5.2024No Comments

Käsiä yhteen. Käsiä! Käsiä! Seuraavaksi syöttämässä on Janne Pyhäjärvi.

Tämä kuulutus toistui viime kaudella usein erien ratkaisuhetkillä Kerttulan liikuntahallissa. Raision Loimun valmennus teki taktisen vaihdon ja vaihtoi syöttäjäksi joukkueen toisen pelintekijän, passari Janne Pyhäjärven.

Yleisö vastasi kuuluttajan pyyntöön hakkaamalla rytmikkäästi käsiään. Tiedossa oli Pyhäjärven leijamainen ja painava syöttö, joka aiheutti usein ongelmia vastapuolen vastaanotossa ja antoi omalle joukkueelle mahdollisuuden hyvään torjuntaan.

Pyhäjärvi siirtyi Loimun riveihin passariksi syksyllä 2022. Tiedossa oli, että peliaika jäänee Jannella pieneksi, sillä seuran oma kasvatti ja joukkueen ykköspassari Tomi Saarinen oli varmoilla otteillaan nousemassa Mestaruusliigan eliittiin.

Pyhäjärvi pelasi kaksi kautta raisiolaisseurassa. Uusi seura löytyi läheltä. TUTO Volley teki 187-senttisen Pyhäjärven kanssa sopimuksen kaudeksi 2024-2025.

Lentopallo on laji, jossa pelaajat ovat vahvasti roolitettuja. Passari on joukkueen kulmakivi. Harjoituksissa roolit korostuvat, sillä liberoiden tavoin tarvitaan aina kaksi taitavaa passaria. Oli sitten peli tai treenit, passari pyörittää joukkueensa peliä.

– Laadukkaaseen harjoitteluun kuuluu ehdottomasti se, että mukana on pelaajia, jotka mahdollistavat sen. Treenien taso pysyy hyvänä. Pyhäjärvi passarina täyttää tämän paikan oikein hyvin. Kun on edessä uusi kausi, kaikki pelaajat lähtevät aina samalta viivalta taistelemaan avauspelipaikasta, muistuttaa TUTO Volleyn päävalmentaja Jani Niskakangas.

Pyhäjärvi on kotoisin Rovaniemeltä. Juniorivuosien jälkeen Jannen ura jatkui Napapiirin Pallokettujen 1-sarjajoukkueessa. Kolmen kauden jälkeen oli edessä muutto Ouluun. Pelipaikka löytyi Olli Kuoksan valmentamasta Ettasta.

Keväällä 2022 Etta ilmoitti luopuvansa miesten Mestaruusliigapaikastaan taloudellisten ongelmien takia. Ettan liigatason pelaajat valmentaja Kuoksan ohella hakeutuivat uusiin joukkueisiin. Pyhäjärvi muutti etelään ja siirtyi Raision Loimuun.

Millaisen pelaajan TUTO Volley ja valmentaja Niskakangas saa vuonna 2000-syntyneestä Pyhäjärvestä?

– Pyhäjärven myötä saamme vaihtoehtoja pelaamiseen. Janne tunnetaan pelaajana, joka harjoituksissakin puskee omaa joukkuettaan eteenpäin. Se on tärkeä asia, mikä miellyttää valmentajaa. Kun joukkueemme passarit ovat tietyllä tavalla samantyyppisiä, se helpottaa harjoituksissa meidän pelisysteemiä. Verkon molemmin puolin pelataan samanlaista peliä.

Mestaruusliigassa on tarjolla rajallinen määrä passaripaikkoja. Pyhäjärven tavoin pohjoisten pelaajien on tällä hetkellä lähdettävä kohti etelää, mikäli haluaa pelata liigatasolla.

Kuinka hankala tilanne oli omalla kohdallasi, kun pelit päättyivät Oulussa?

– Surullinen tilanne, kun Oulu ja Rovaniemi ovat kadonneet liigakartalta. Koin, että parikymppisenä kehitykseni kannalta oli päästävä pelaamaan liigajoukkueeseen. Etelään oli lähdettävä.

Miksi valitsit Loimun ja oliko päätös muuttaa kauas pois kotiseudultasi etelään vaikea?

– Kartoitin tilannetta ja selvisi, että Loimussa olisi paikka auki. Vaikka en tuntenut joukkueesta ketään etukäteen, pääsin tosi helposti mukaan samanhenkiseen porukkaan. Päätös siirtyä Loimuun oli mielestäni erittäin hyvä.

Peliaika Loimussa jäi vähäiseksi. Miten itse koit tilanteen?

– Saarinen oli huikeassa kunnossa. Tiesin, että en saa sellaista peliaikaa, mitä olisin halunnut. Treeneissä pääsin hyvin kiusaamaan Tomia, vaikka kilpailutilanne ei ollut paras mahdollinen. Paljon kuitenkin teimme yhteistyötä. Loimu-aika oli itselleni opettavainen.

Mikä on urasi toistaiseksi hienoin hetki?

– Viime kauden Suomen cupin välieräpeli Tiikereitä vastaan. Kupittaalla oli hieno tunnelma. Toinen on puolivälieräsarja Hurrikaania vastaan edellisellä kaudella.

Mikä on pahin pettymys?

– Tämä on helppo. Kyseessä oli välieräottelu Kerttulassa Akaata vastaan. Loimulla oli erä- ja ottelupallo finaaliin pääsystä. Torjuimme Greg Pettyn paipin ja olimme sitä mieltä, että pallo putosi Akaan kenttään. Ehdimme jo tuulettaa finaalipaikkaa tuomarin arpoessa päätöstään pitkään. Piste annettiin Akaalle ja siitä se peli sitten kääntyi.

Onko sinulla ollut lentopallossa esikuva?

– Pakko tietysti sanoa Mikko Esko. Toinen on ranskalainen taitava passari Benjamin Toniutti. Kuten minäkin, hänkin on suhteellisen lyhyt passari. Koulussa olin aina luokan pisimpiä, mutta sitä en ole lentopallojoukkueessa.

Mitkä ovat vahvuutesi ja mitä pitäisi vielä kehittää?

– Itselläni on hyvä työmoraali jokaisessa harjoituksessa. Pelissä syöttöpelaaminen ja passitarkkuus. Torjuntapelaamista pitää parantaa, esimerkiksi pomppua lisäämällä.

Kerro mitä me muut emme vielä tiedä sinusta.

– En ole oppinut koskaan ottamaan päikkäreitä, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi lentopallossa?

– Pitää saada itsestäni entistä enemmän irti ja katsoa mihin asti rahkeeni riittää. Ensimmäinen konkreettinen tavoite on yltää liigassa ykköspassarin rooliin.

 

Kuva ja teksti: Jälkipeli.net