Skip to main content
Uutiset

Kokenut Jan Helenius jatkaa Turussa – TUTO Volleyn kokoonpanosta on tulossa laadukas

By 15.5.2024No Comments

Lienee selvä, mistä aiheesta Heleniuksen viisihenkisen perheen ruokapöydässä on keskusteltu. Lentopallo, lentopallo, lentopallo ja vielä kerran lentopallo. Ihmekös tuo, kun Jan Heleniuksen perheessä kaikki, vanhemmat ja Janin siskotkin, ovat pelanneet lentopalloa.

Vaikka into harrastaa lentopalloa tuli vahvasti vanhemmilta, ei lajivalinta ollut Janin kohdalla kuitenkaan itsestäänselvyys. Liikunnallisesti lahjakas nuorukainen harrasti ahkerasti lentopallon ohella muitakin lajeja.

– Jalkapalloa ja salibandyä tuli pelattua pidempään lentopallon ohella. Lisäksi kaikkea yleisurheilusta sulkapalloon on tullut kokeiltua. Kotkassa syntyneenä olen tietysti käynyt koripalloharjoituksissakin, kertoo Helenius.

Vuonna 1996 syntynyt Helenius on nyt lentopalloilijana parhaassa iässä. Kun kolmenkympin raja lähestyy, on kokemusta ehtinyt kertyä runsaasti. Eikä pelkästään kotimaan sarjoista, sillä Helenius on pelannut Hollannissa ja Virossakin. Seuralista on jo melkoinen: Rantaperkiön Isku, Leka Volley, Bigbank Tartu, Raision Loimu, Etta, Active Living Orion ja TUTO Volley.

Kun mukaan lasketaan myös Heleniuksen nuoruusvuosien joukkueet, LP Kangasala, Karhulan Veikot, Keimolan Kaiku ja Kuortaneen valmennuskeskus, lista pitenee entisestään.

– Kun asuin perheeni kanssa Tampereella, aloitin lentopallon harrastamisen Kangasalla. Kun muutimme takaisin Kotkaan, liityin Karhulan Veikkoihin. Kuortaneella pelasin kaksi kautta. Viimeisen lukiovuoden suoritin Tampereella samalla kun pelasin Iskussa.

Syksyllä 2023 Helenius oli siirtymässä Turkuun. Sopimuksen allekirjoittamiseen tuli kuitenkin mutka matkaan, kun Jan loukkaantui ennen kauden alkua harjoitusottelussa. Toipuminen oli kuitenkin nopeaa, joten Heleniuksen nimi saatiin sopimuspaperiin ja pelit jatkuivat virallisesti TUTO Volleyn paidassa jo viime marraskuussa.

Kausi 2023-2024 ei jäänyt yleispelaaja Heleniuksen viimeiseksi Turussa, sillä TUTO Volley on tehnyt hänen kanssaan tärkeän jatkosopimuksen kaudelle 2024-2025.

Viime syksyn loukkaantuminen ei ollut Heleniuksen kohdalla ensimmäinen. Olkapää on vihoitellut ja jalkaan tuli murtuma. Jan pelasi silloin Alankomaiden liigassa Active Living Orionin joukkueessa. Samassa joukkueessa pelasi myös Heleniuksen kämppäkaveri Joonas Jokela.

Suomen maajoukkuettakin edustaneen Heleniuksen kohdalla usein todetaan, että hän on suhteellisen lyhyt yleispelaajaksi (187 cm), mutta ponnistusvoiman ansiosta ulottuvuutta riittää. Lentopalloa vähemmän tunteva voi ehkä ihmetellä, miten reilusti normaalia suomalaista miestä pidempi lentopallon pelaaja voi olla liian lyhyt.

– Suurin osa yleispelaajistakin on minua pidempiä. Ponnistaminen on ollut itselleni aina helppoa. Sillä voin kompensoida pituuttani.

Maajoukkuestatuksen omaavalla pelaajalla lienee keväisin valittavana eri vaihtoehtoja. Helenius halusi jatkaa TUTO Volleyn joukkueessa – usean viime kauden pelaajan tavoin.

Miksi halusit jatkaa Turussa?

– Hollannin ajan jälkeen pidin välivuoden lentopallosta. Niskakangas kyseli keväällä halukkuuttani palata takaisin lajin pariin. Loukkaantumisen takia pääsin aloittamaan viime kauden vasta marraskuussa. Oli kuitenkin helppo tulla mukaan joukkueeseen. Pääsin taas treenaamaan ja kehittymään. Tutolle on tulossa ensi kaudeksi mukavan tuntuinen ja hyvä joukkue, jossa on mukana myös vanhoja kavereitani. Niinpä tuli tunne, että nyt en halua vaihtaa joukkuettani.

Mikä on urasi toistaiseksi hienoin hetki?

– Ensimmäinen liigapelini syksyllä 2014. Kyseessä oli vierasottelu Iskun paidassa Loimua vastaan. Se oli silloin haaveiden täyttymys, vaikka hävisimme.

Mikä on pahin pettymys?

– Se aika Hollannissa, kun olin loukkaantunut eikä pelaaminen tuntunut mukavalta. Maasta ja seurasta ei ole mitään negatiivistä sanottavaa.

Mitkä ovat vahvuutesi ja mitä pitää vielä kehittää?

– Ponnistusvoima, se on minulle tärkeää. Olen myös kentällä rauhallinen, joten suorittaminen on melko tasaisen varmaa. Viime kauden jälkeen on vielä kehitettävää. Vastaanottopeli on ollut ennen vahvuuteni, mutta nyt sitä pitää vielä parantaa entisenlaiseksi.

Onko sinulla ollut lentopallossa esikuva?

– Nuorena lempipelaajani oli Olli Kunnari.

Kerro mitä me muut emme vielä tiedä sinusta.

– Olen innokas kuuntelemaan podcasteja. Pääosin urheiluaiheisia, mutta kuuntelen kaikenlaista. Suosikkini on Esko Seppäsen toimittama Urheilucast.

Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi lentopallossa?

– Lentopalloa haluan pelata niin pitkään kun se tuntuu mukavalta. Nytkään en malta oikein odottaa, että pääsen joukkueen mukana valmistautumaan ensi kauteen. Toivotaan myös, että paikat pysyvät ehjinä.

Kysytään TUTO Volleyn päävalmentaja Niskakankaalta, millaisen yleispelaajan joukkue saa Heleniuksesta ensi kaudelle.

– Helenius nauttii joukkuepelaamisesta ja porukassa mukana olemisesta. Hän on pelaajana hyvin esimerkillinen ja tunnollinen harjoittelija. Ja tekee kaiken niin kuin huippupelaajan kuuluukin tehdä. Helenius ei ole kopin äänekkäin, mutta näyttää mallia omalla esimerkillään.

– Helenius on roolinsa mukaisesti todellinen yleispelaaja. Fyysisesti vahva ja kimmoisa. Häneltä löytyy avuja niin hyökkäykseen kuin puolustuspelaamiseenkin. Helenius on liberon ohella vastaanotossa rauhoittava elementti.

Kuva ja teksti: Jälkipeli.net