Skip to main content
Uutiset

GROFFIER VAPAUTUI PELIKIELLOSTA – SÄÄNTÖRYHMÄ TOTESI TUOMARIN ARVION VIRHEELLISEKSI

By 18.1.2023No Comments

Mestaruusliigan tiedote sääntöryhmän päätöksestä

 

Pelaajan poisto ottelusta 15.1.2023 TUTO Volley – Vantaan Ducks – sarjamääräysten mukainen käsittely koskien tuomarin antamaa käyttäytymisrikettä.

Lentopalloliiton sääntöryhmä on käsitellyt 15.1.2023 TUTO Volley – Vantaan Ducks pelissä annetun käyttäytymisrikkeen kokouksessaan 18.1.2023. Sääntöryhmä on käsitellyt asian pelaajan ja päätuomarin antamien selvityksien ja lausumien ja tilanteesta tallennettujen videoiden pohjalta.

Käsittelyssä ollut tilanne:

Ottelun toisessa erässä Ducksin johtaessa 24-23, Ducksin hyökkäyksessä 2-paikan pelaaja ajautui lähelle verkon pintaa hypätessään eteenpäin. Pelaaja ajautui keskirajan väärälle puolelle, tehden keskirajavirheen ja törmäten samalla torjunnassa olleisiin TUTO Volleyn pelaajiin. Pistetilanne virheen seurauksena 24-24.

Pelatun pallon päätyttyä torjunnassa mukana ollut TUTO Volleyn pelaaja otti erikseen vapaana olleen pallon haltuunsa ja heitti sen pelikentän pinnan kautta ja verkon alta kohti Duck:sin pelaajia. Heitto ei ollut erityisen voimakas.
Tilanteessa ei muuta sääntöjen vastaiseksi luokiteltavaa käyttäytymistä ole ollut.

Ottelun päätuomari määräsi TUTO:n pelaajalle käyttäytymisrangaistuksen väkivaltaisesta käytöksestä, eli ottelusta poiston.

Sääntöryhmän päätöksen taustat:

Sääntöryhmä katsoo tilanteen osalta selvitetyksi seuraavaa pelaajan selvityksen ja videotallenteiden myötä:
TUTO Volley pelaajan pallon heittäminen pelitilanteessa pelitilanteen päätyttyä on ollut moitittavaa.

Selvityksistä ja videotallenteista on käsittelyssä huomioitu pelaajan hermostuminen edeltävästä pelitilanteessa johtuen, jossa tilanne on TUTO Volleyn pelaajalle vaikuttanut vaaralliselta keskirajan ylitykseltä vastustajan toimesta. Tilanteen jälkeisen pallon heiton verkon ali vastustajan puolelle todetaan kuitenkin olleen kevyt.

Päätuomarin selvityksen mukaisesti hänen tilannearvio on nopeassa tapahtumassa (SM-Liigan otteluissa ei käytettävissä tuomareilla esim. challenge-järjestelmään liittyen tai muutenkaan videonäyttömahdollisuutta) oli ollut se, että pelaajan teko täyttää pelisääntöjen 21.2 mukaisen väkivaltaisen käytöksen tunnusmerkistön, ja sen jälkeen määrännyt tilanteessa sinänsä pelisääntöjä oikein soveltaen rangaistuksena ottelusta poistamisen.

 

Sääntöryhmän päätös:

Sääntöryhmä toteaa, että pelisääntöjen väkivaltaisen käytöksen yhteydessä täytyy tekijällä olla tahallisuutta. Tämä tahallisuus on subjektiivinen säännön mukainen aktiivinen fyysinen hyökkäys tai aggressiivinen tai uhkaava käytös. Tahalliseksi voidaan myös tulkita törkeä huolimattomuus teolla, josta tekijän tulee tietää tai ymmärtää siitä voivan seurata (fyysistä) vahinkoa kolmannelle (esimerkiksi erittäin voimakas hallitsematon pallon potku tai heitto – ainakin selvästi kolmansille vaaraa aiheuttavaan suuntaan).

Sääntöryhmä on päättänyt, että TUTO Volley:n pelaajan pallon heittoa ei voida pitää väkivaltaisen käytöksen kynnyksen ja tunnusmerkistön ylittävänä tekona. Näin ollen sääntöryhmä katsoo, että tilanteessa päätuomarin tekemä arvio on virheellinen.

Sääntöryhmä toteaa, että päätuomarin olisi pitänyt pelaajan käytökseen kyllä puuttua, mutta ensisijaisesti pelisääntöjen 21.1 kohdan mukaisesti joko suullisesti varoittamalla, tai keltaisella kortilla virallisesti varoittamalla ko. käyttäytymisestä, ja sen uusimisesta huomauttamalla rangaistuksen uhalla.

Pelitapahtumassa päätuomarin pelaajalle antama (sinänsä virheellinen) rangaistus ei sääntöryhmän arvion mukaan ole vaikuttanut ottelun lopputulokseen. Näin ollen ko. tuomarivirheellä ei ole sinänsä ottelun kilpailulliseen tulokseen vaikutusta.

Sääntöryhmän päätöksen mukaisesti ei Lentopallon sarjamääräysten 9. kohdan mukaisesti asiassa pelaajalle määrätä tilanteesta muuta seuraamusta.

-Mestaruusliigalle ja lentopallolle yleisestikin on tärkeää ylläpitää keskustelua tuomaritoiminnan linjauksista. Lentopallo on nopea laji ja tilanteet tulevat eteen tuomareille erittäin nopeasti. Meillä ei ole esimerkiksi tuomareille teknisiä apuvälineitä tarkistaa tilanteita jälkikäteen, joten tulkintavirheet ovat luonnollisesti mahdollisia, toteaa Mestaruusliigan johtaja Riia Martinoja.

Mestaruusliiga tulee yhdessä erotuomarijaoksen kanssa käsittelemään yleisesti tuomaritoiminnan linjauksia. Tavoitteena on linjausten selkeys tuomaritoiminnan työn helpottamiseksi ja lajimme kehittämiseksi.

– Lentopalloon ja urheiluun yleisesti kuuluvat tunteet, mutta myös säännöt ja keskinäinen kunnioitus toisiamme kohtaan, toteaa Martinoja.

 

Lisätietoja:
Riia Martinoja, johtaja, Mestaruusliiga

TIEDOTE MESTARUUSLIIGAN SIVUILLA

 

TUTO Volley tyytyy sääntöryhmän päätökseen

 

– Sääntöryhmä teki asiassa näkemykseni mukaan ainoan oikean ratkaisun. Valitettava kohu virheellisestä tuomiosta, mutta toivottavasti näistä opitaan. Seuran tekemä erillinen selvityspyyntö etenee taustalla ja siihen saadaan vastaus aikanaan. Joukkueen on nyt aika kääntää katseet eteenpäin ja keskittyä seuraavaksi kohtaamaan Tiikerit Kokkolassa, kommentoi TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Eko.

 

Oskari Eko
Urheilutoimenjohtaja 
+358 40 5239395