Skip to main content
Uutiset

TUTO Volley jatkaa tutussa valmennuksessa – Jani Niskakangas oli seuralle luonteva valinta

By 16.4.2024No Comments

TUTO Volleyn seurahistoria on lyhyt. Ja lyhyeksi se oli myös jäädä. Oli nimittäin todellinen uhkakuva, että kevät 2024 saattoi olla turkulaisseuran viimeinen pääsarjatasolla. Pieni organisaatio oli lujilla yrittäessään pyörittää Mestaruusliigassa pelaavan joukkueen arkea. Haastetta tuli jo pelkästään siitä, että rima haluttiin aina ottelutapahtumia myöten pitää korkealla.

Kauden päätteeksi TUTO Volley äityi pelaamaan komean puolivälieräsarjan Hurrikaania vastaan laittamalla aina finaaleihin asti edenneen loimaalaisjoukkueen tiukalle.

– Näytimme viimeistään tänään, miten korkealla tasolla tämä joukkue pystyy pelaamaan, totesi turkulaisjoukkueen päävalmentaja Jani Niskakangas heti ottelusarjan jälkeen.

Joukkueen tulevaisuus oli kuitenkin vaakalaudalla, kunnes synkät pilvet väistyivät. TUTO Volley ilmoitti, että ongelmia on saatu ratkaistua ja joukkue jatkaa Mestaruusliigassa myös kaudella 2024-2025.

Niinpä TUTO Volleyn organisaatiolla on edessään kiireinen kevät. Pelaajasopimuksia on tarkoitus julkaista toukokuun aikana. Ensin pitää kuitenkin ratkaista suurin palanen:

Kuka valmentaa turkulaisjoukkuetta jatkossa?

Kyseessä on tärkeä uutinen, vaikka lopputulos ei liene kuitenkaan suuri yllätys. Jani Niskakangas jatkaa TUTO Volleyn peräsimessä.

Kauden loppu ja hieno ottelusarja Hurrikaania vastaan antoi paljon lisävirtaa turkulaisjoukkueen taustaorganisaatiolle.

Miten itse koit TUTO Volleyn tulevaisuuden kannalta kyseiset puolivälieräsarjan ottelut?

– Niillä oli iso merkitys. Itselleni runkosarjan menestys oli pettymys. Olisi jäänyt harmittamaan, jos joukkueesta ei olisi saatu irti koko potentiaalia. Onneksi pudotuspelisarjaan saatiin kauden parhaimmat pelit. Se jätti varmasti seuralle ja yksittäisille pelaajille mielikuvan, että kärki ei ole kaukana.

Oliko päätös itsellesi helppo jatkaa joukkueen valmentajana?

– Turussa seurana pysähdyttiin hetkeksi miettimään, missä tilanteessa ollaan ja mitä voitaisiin tehdä paremmin toiminnan kehittämiseksi. Henkilökohtaisesti haluan olla tässä projektissa vahvasti mukana. Haluan olla kehittämässä seuran toimintaa ja sen urheilullista puolta.

– En lähtenyt kauden jälkeen kartoittamaan edes muita vaihtoehtoja ja sen myös seuralle suoraan kerroin. TUTO Volley oli itselleni ykkösjuttu. Vuosi sitten minut otettiin hyvin vastaan ja koko viime kauden itselläni oli työrauha. On vaan pelkästään hyvää sanottavaa siitä, miten seuran kanssa meni viime kaudella.

TUTO Volley ilmoitti hyvissä ajoin, miten talkootoimintaan perustuva seuraorganisaatio joutuu venymään äärirajoille. Taustalle tarvitaan lisää voimaa ja osaamista. Pelaajatkin olivat tietoisia tilanteesta. Niinpä osa on tehnyt jo sopimuksen muualle.

Uskotko silti, että TUTO Volley saa rakennettua kilpailukykyisen joukkueen myös ensi kaudelle?

– Ajallisesti emme ole takamatkalla. Olemme olleet paljon yhteyksissä nykyisten ja mahdollisten uusien pelaajien kanssa. Lentopallossa tehdään sopimuksia ehkä myöhemmin kuin monessa muussa lajissa. Osalla pelaajista työ- ja opiskeluasiat saattavat kallistaa vaakakuppia Turun puoleen. Yllättävän paljon olemme saaneet jo yhteydenottoja ulkopuolelta. TUTO Volley on kiinnostava seura.

Miten tästä eteenpäin työ jatkuu?

– Parin seuraavan viikon aikana on tavoitteena saada tehtyä jo useampi sopimus. Sen jälkeen alkaa pelaajien henkilökohtaisten ohjelmien suunnittelu.

Kysytään myös TUTO Volleyn urheilutoimenpäällikkö Oskari Ekolta, uskooko hänkin, että TUTO Volley saa ensi kaudelle kilpailukykyisen joukkueen.

– Tottakai saa. Kaikille on selvä lähtökohta, että ei lähdetä osallistumaan vaan pärjäämään. Ei varmasti rakenneta isoimmalla budjetilla, mutta järkevillä valinnoilla saa kilpailukykyisen kokonaisuuden.

Oliko valmentajasopimuksen tekeminen haastavaa, kun seuran tilanne oli pitkään epäselvä?

– Ei ollut, päinvastoin. Niskakangas oli varmasti yksi heistä, joka eniten uskoi toiminnan jatkumiseen. Seuran puolesta ei ollut tarvetta edes miettiä muita vaihtoehtoja päävalmentajaksi.

 

Kuva ja teksti: Jälkipeli.net