Skip to main content
Uutiset

KORONA PAKETOI KAUDEN – AJATUKSIA TOIMISTOLTA, osa 2

By 29.3.2020No Comments

TUTO Volleyn toinen kausi päättyi tavalla, jota kukaan ei osannut etukäteen kuvitella. Saman kohtalon kokivat tänä vuonna lähes kaikki urheilujoukkueet. Osalle se saattoi aluksi olla helpotus ja hiljaisuudessa toivottu armahdus raskaan kevään osalta, mutta jo tässä kohtaa on selvää, että vaikka karsintapeikko katosi koronan myötä, niin se ei todellakaan helpota yhdenkään seuran tilannetta, päinvastoin. Monelle muulle, kuten myös meille, kenties ”kaikkien aikojen kausi” jäi pahasti kesken.

Ykkössarjassa puolivälierien ensimmäiset ottelut osoittivat, että keväällä olisi voinut tapahtua mitä tahansa. Kolme neljästä ottelusta venyi viidenteen erään, eikä runkosarjan kärkijoukkueet todellakaan päässeet helpolla. Runkosarjan kutonen onnistui voittamaan runkosarjan kolmosen – myös kasi ja vitonen venyttivät ottelunsa viidenteen erään. Me onnistuimme hakemaan ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan 3-1 -vierasvoitolla Pielavedeltä, mutta helpolla sekään ei tullut.

Elämässä on kuitenkin urheilua isompia asioita, vaikka välillä tuntuu, että urheilun eteen antaa kaikkensa. Kun se kaikki otetaan pois, jää jäljelle valtava tyhjyys, hämmennys ja pettymys. Nyt eletään maailmanlaajuisesti täysin poikkeuksellisessa tilanteessa ja sen takia on helpompi hyväksyä tilanne urheilunkin osalta.

Jos haluat luettavaa koronan keskelle, niin tässä käydään läpi:

  • Mitä tapahtui ennen kauden alkua?
  • Mitä tapahtui kauden aikana – pelillisesti ja muuten?
  • Mitä kauden aikana tapahtui taloudellisesti?
  • Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Iso muki kahvia ja sopiva pilke silmäkulmaan! 😉

 

MITÄ TAPAHTUI ENNEN KAUDEN ALKUA?

TUTO Volleyn ensimmäinen kausi 2018-2019 päättyi liigakarsintojen kynnykselle, kultaisen erän tappioon Joensuussa. Karelian Hurmos eteni lopulta liigaan asti. Kauden jälkeen oli aika isoille muutoksille. Ensimmäiseen kauteen lähdettäessä taustaorganisaatiolla oli suuret ja kunnianhimoiset tavoitteet, jotka kuitenkin jäivät suurelta osin toteutumatta. Oltiin tilanteessa, jossa ensimmäisen kauden taloudellista kuormaa oli raskaasti kannettavana ja epätietoisuus tulevasta oli valitettava tosiasia. Silloinen organisaatiorakenne ei toiminut ja jotain oli tehtävä. Monta palaveria myöhemmin syntyi työnimi Volley 2.0. TUTO Volleyn taustalla on alusta asti ollut osakeyhtiö, TuTo Volley Oy. Kesän aikana osakeyhtiön hallituksesta vaihtui yli puolet ja samalla vaihtui yhtiön toimitusjohtaja. Muutosten myötä TUTO Volleyn toiminta keskittyi entistä vahvemmin miesten edustusjoukkueen toimintaan. Naisten toiminta siirtyi TuTo Lentis Ry:n alle.

Myös Nunnavuoren palloiluhallissa tapahtui uudistuksia kesän aikana ja näkyvin niistä oli 3x5m videotaulun ilmestyminen hallin seinälle. Pohjatyö taulua varten tehtiin talkoovoimin, kuitenkin tarkasti Turun kaupungin ohjeiden mukaan. Muutama hellepäivä hallissa ja kaikki oli valmista taulun asennusta varten. Turku Audion videotaulu löysi uuden paikkansa syyskuun alussa. Ottelutapahtumissa jokainen on voinut huomata, minkä verran 311000 vierekkäin aseteltua led-valoa tuo lisää ilmettä halliin ja mitä kaikkea se mahdollistaa myös yhteistyökumppaneille. Kiitos Turku Audio ja kaikki mukaan lähteneet yhteistyökumppanit!

 

MITÄ TAPAHTUI KAUDEN AIKANA – PELILLISESTI JA MUUTEN?

TUTO Volley sijoittui runkosarjassa komeasti toiseksi. Kauden aikana koettiin vain neljä tappiota, yhtä monta kuin runkosarjan voittanut Lempo-Volley. Runkosarjassa onnistuimme voittamaan kaikki joukkueet vähintään kerran. Kotona hävisimme vain Kuortaneelle ja vierasotteluista meidät jätti ilman sarjapisteitä Lempo, East ja Sampo. Pielaveden mörkö saatiin kuitenkin selätettyä heti ensimmäisessä puolivälieräottelussa, kun Sampo voitettiin Pielavedellä 3-1. Tämä ottelu jäi lopulta myös kauden viimeiseksi. Pelillisesti tämä kausi oli siis luvalla sanoen erittäin hyvä, vaikka se nyt tylysti jäikin kesken.

Yhtenä kauden päätavoitteista on pidetty koko organisaation kehittymistä kohti liigakenttiä. Tätä tavoitetta kohti otettiin kauden aikana monta pientä askelta. Kiitos siitä kuuluu yleisölle, yhteistyökumppaneille, talkoolaisille ja jokaiselle, joka oli mukana ottelutapahtumissa! Vaikka runkosarjassa pelattiin tällä kaudella kaksi kotiottelua vähemmän, niin katsomoon löysi lähes 300 ihmistä enemmän kuin viime kaudella. Isossa maailmassa, tämä olisi kovin pieni luku, mutta meille se tarkoitti yleiskeskiarvoon melkein 50 % kasvua! (104 –> 149) Kauden aikana heräsi myös keskustelua seurojen tavasta ilmoittaa yleisömäärät. Meillä jokainen katsojan laskettiin lipunmyyntipisteellä, eikä yleisömäärä perustunut arvioon. Pelaajat, talkoolaiset ja tuomarit jätettiin laskematta 😉

Vaikka kauden kohokohta jäi keväällä nyt kaikilta kokematta, niin jo runkosarjan aikana Nunnavuoressa riitti tunnelmaa. Muutamissa ottelutapahtumassa oli mukana TuTo Cheerleaders ja faniryhmä TuTo Rebels. Hienoa nähdä, miten emoseura ja intohimo urheilua kohtaan yhdistää väkeä yli lajirajojen, tästä on hyvä kehittää yhteistyötä tuleville kausille!

Fanikulttuuri kehittyy hiljalleen, mutta jokainen näki tällä kaudella, mikä merkitys kannustavalla kotiyleisöllä on joukkueelle. Konkreettisena osoituksena voitot Nunnavuoressa Lempo-Volleysta ja Nurmon Jymystä tyylikkään hurmiollisella pelillä. Kiitos ihan jokaiselle!

 

MITÄ TAPAHTUI KAUDEN AIKANA TALOUDELLISESTI?

Uuteen kauteen lähdettiin useamman viime kaudelta jääneen maksusuunnitelman kanssa, mutta ehdottomana tavoitteena oli talouden saaminen tasapainoon. Toiminnan ei haluttu jatkuvasti pyörivän velallisena, mutta toisaalta jokainen maksuvelvoite haluttiin hoitaa kuntoon. Budjetin osalta ei koettu tarpeelliseksi tehdä merkittäviä muutoksia ensimmäiseen kauteen verrattuna. Edelleen haluttiin, että TUTO Volley on organisaatio, jossa pelaajat saavat keskittyä vain pelaamiseen, eikä ainakaan taloudelliset asiat sotke joukkueen tekemistä.

Päätimme aloittaa pudotuspelit vierasottelulla, jotta säästyisimme pitkältä matkustamiselta ennen mahdollista kolmatta ottelua. Tällä kertaa pelkästään tällä ottelujärjestyksellä oli varovaisten arvioiden mukaan muutaman tuhannen euron vaikutus seuran talouteen. Kallis vieraspelimatka käytiin pelaamassa, mutta suuri osa kotiottelun tuotoista jäi saamatta.

Suuri ja nöyrä kiitos kuuluu tietenkin koko kauden mukana olleille yhteistyökumppaneille, mutta erityisesti pudotuspeleihin mukaan lähteneille, jotka ymmärsivät vaikean tilanteen ja pysyivät seuran tukena, vaikka pudotuspelien kotiottelut jäi tänä vuonna kokonaan pelaamatta. Kiitos!

Kauden aikana maksusuunnitelmista päästiin eroon, uusia tukijoita saatiin lisää. Kasvaneet yleisömäärät toivat lisätuloja ja suunnitellussa budjetissa pysyttiin. Koronasta ja pelaamatta jääneistä pudotuspeleistä huolimatta uskon, että tilikausi tulee päättymään hyvin lähelle nollatulosta. Uusi kausi päästään näillä näkymin aloittamaan taloudellisesti lähes puhtaalta pöydältä.

 

MITÄ TAPAHTUU SEURAAVAKSI?

Kukaan ei vielä tiedä mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu ja minkälaisen jäljen korona jättää yhteiskuntaan. Joudumme jokainen elämään tällä hetkellä päivä tai viikko kerrallaan, seuraamaan Suomen sulkeutumista pala kerrallaan ja samaan aikaan odottamaan rajoitusten päättymistä. Vaikka syksy tuntuu nyt vielä kovin kaukaiselta, niin pakko se on uskoa sen päivän koittavan, kun päästään kaikki taas porukalla Nunnavuoreen nautiskelemaan.

Tulevan kauden joukkueen rakentaminen on jo täydessä vauhdissa ja todennäköisesti ensimmäisiä sopimusuutisia päästään julkaisemaan lähiaikoina. Kauden rakentamiseen liittyy joukkueen lisäksi olennaisesti myös monet muut kuviot, joiden osalta neuvottelut on aloitettava vallitsevasta tilanteesta huolimatta.

Edelleen isona teemana tulee olemaan organisaation kasvattaminen kohti liigakenttiä, ja siinä projektissa Sinäkin voit olla mukana. Ottelutapahtumissa löytyy tekemistä kaikille, eikä vielä ole päästy ottamaan edes lisäkatsomoita käyttöön!

 

Kiitos vielä kerran yhteistyökumppanit, talkoolaiset, yleisö ja muu yhteistyöverkosto! Ilman teitä tämä oli mahdotonta…

Kauden päätöstilaisuus järjestetään myöhemmin, kun tilanne sen sallii.

Kuten jo aiemmin ilmoitimme, tässä kohtaa emme käynnistä erillistä tukikampanjaa, mutta täydellä rakkaudella toivomme teidän kaikkien saapuvan Nunnavuoren katsomoon taas kun se aika on!

 

Päivä kerrallaan eteenpäin, yhdessä!

 

Oskari Eko

Urheilutoimenjohtaja, CEO